19 tips voor een steengoede motivatiebrief!

motivatiebrief tips

Een goede motivatiebrief is belangrijk. Gebruik de 19 tips en schrijf een steengoede motivatiebrief!

motivatiebrief tips1. Wees persoonlijk.

Een motivatiebrief is een verkoopbrief. En al klinkt het cru, de verkoopwaar ben je zelf. Vertel wie je bent en waar je goed in bent. Schrijf je motivatiebrief dus altijd zelf, want alleen jij beschikt over de kennis om een persoonlijk brief schrijven.

 1. Houd het kort.

Echt? Ja, absoluut. Een korte, bondige motivatiebrief overtuigt de lezer. Vergis je niet: een korte motivatiebrief schrijven is lastiger dan een lange brief schrijven. Beperk je tot de essentie en schrap wat je schrappen kunt!

 1. Steek er tijd in.

Copy-Paste-Klaar? Wel snel, niet slim. Recruiters ruiken haastwerk en ze zien het dagelijks. Verdiep je in het bedrijf, de branche en verbeter je motivatiebrief totdat die tiptop is. Zo maak je indruk en scoor je bonuspunten.

 1. Geen dooddoeners.

Dus niet: ik ben ‘pragmatisch’, ‘gedreven’ of een ‘aanpakker’. Dat zegt niets. Stel je bent een gedreven inkoper. Dan kun je schrijven dat je een gedreven inkoper bent. Beter is je kwaliteit verpakken in een goed verhaal. Echte verhalen (echte resultaten, echte cijfers, echte bedrijven) maken veel meer indruk dan losse kreten. Losse kreten vergeet je, verhalen blijven bij.

 1. Start origineel.

Waar heb je de vacature gevonden? Dat is niet relevant. Een ijzersterke openingszin valt op en zorgt dat de ontvanger verder leest. Hier lees je meer over het schrijven van goede openingszinnen.

motivatiebrief tips

 1. Herhaal je CV woord voor woord in je motivatiebrief.

Serieus? Echt woord voor woord je CV herhalen? Grapje. Je CV is je CV en die pakt een recruiter als eerste. Je motivatiebrief bevat dus geen enkele herhaling uit je CV. Hier nog 4 tips voor het schrijven van een goed CV. 

 1. Wees eerlijk.

Waarom zou je niet een beetje de waarheid liegen? Doe het niet. Een eerlijke sollicitatiebrief komt persoonlijk over en wint daardoor aan overtuigingskracht. Je kunt zelfs punten scoren door eerlijk te melden dat je niet over alle gewenste ervaring beschikt. Let op: als je zwakke punten hebt, bijvoorbeeld niet alle gevraagde ervaring, geef dan wel aan waarom je toch denkt dat dit geen probleem is.

 1. Geef zelf antwoorden.

Een CV roept meestal vragen op, bijvoorbeeld omdat je ver weg woont of je periode werkervaring mist in je CV. Beantwoord zelf deze vragen. Kort & duidelijk. Als je ver weg woont, kun je zelf in één zin aangeven dat je bereid bent te verhuizen. Welke vragen roept jouw CV op? Geef de antwoorden kort en helder in je motivatiebrief.

 1. Stel een vraag.

Waarom zou je in een motivatiebrief een vraag stellen? Simpel. Je trekt de aandacht van de lezer, want die raakt nieuwsgierig naar je antwoord. Slim, want je motivatiebrief leest lekker weg. Overdrijf niet: 1 a 2 vragen in je motivatiebrief is genoeg.

 1. Vermijd hulpwerkwoorden.

Hulpwerkwoorden maken je tekst onnodig lang en saai. Enkele voorbeelden: ‘zullen’, ‘kunnen’ en ‘worden’. Schrap ze. Schrap ze allemaal! Dus niet: “Als u mij in dienst neemt, zal uw organisatie sneller groeien en kunt u er gevoeglijk van uitgaan dat uw kosten zullen kunnen worden verminderd.” Maar zo: “Ik zorg dat uw bedrijfskosten dalen.”

CV

 

 1. Schrijf actief & helder

Geen ellenlange zinnen. Geen twijfel. Geen mitsen en maren. Dus niet: ‘Mocht u mij onverhoopt uitnodigen, dan ben ik van harte bereid mijn motivaties in een persoonlijk gesprek toe te lichten” Maar liever: “Graag licht ik mijn motivaties toe in een persoonlijk gesprek.”

 1. Geen schrijftaal.

Je wilt dat je boodschap overkomt. Schrijftaal maakt je boodschap zwakker. Indruk maak je niet door het gebruik van moeilijke woorden, maar doordat je laat zien hoe waardevol je bent. Gebruik positieve woorden die je boodschap ondersteunen.

 1. Zo min mogelijk jargon.

Jargon is beroepstaal. Dokters zeggen geen knieschijf, maar patella. Maak zo min mogelijk gebruik van jargon, want je motivatiebrief wordt niet – alleen- gelezen door vakgenoten, maar ook door de mensen van personeelszaken.

 1. Bedel niet.

Niemand geeft je een baan, omdat ze je zielig vinden. Werkgevers kiezen voor een sollicitant, omdat ze verwachten dat het voordelig is voor het bedrijf om je aan te nemen. Ga dus niet leuren met jezelf. Vertel ook niet hoe blij je zult zijn na een uitnodiging. Draai het om: ze zijn wel gek, als ze je niet uitnodigen!

 1. Print je motivatiebrief uit en lees de tekst hardop na.

Als je een tekst op papier ziet en de woorden hoort, dan haal je er meer fouten uit.

openingszinnen sollicitatiebrief

 

16. Schrijf korte zinnen.

Idem als 15. Lees de tekst hardop, dan hoor je wanneer je naar adem hapt. Gebeurt dit? Druk dan een punt. Overdrijf niet. In zijn algemeenheid overtuigen korte zinnen meer dan lange zinnen. Maar als er in je brief enkele wat langere zinnen staan, is dat prima. Een brief die lekker loopt wisselt korte zinnen af met een enkele langere zin.

 1. Laat iemand anders je brief nakijken

Als aanvulling op tip 15: laat het document lezen door iemand anders die goed is in taal. Zo voorkom je taal- en tikfouten en zorg je voor een professionele brief. Mensen zijn vaak blind voor hun eigen fouten, zelfs mensen die dag in dag uit met taal bezig zijn laten hun werk door iemand anders nakijken.

 1. Check de spelling.

Een spellingchecker haalt niet alle fouten eruit, maar spoort wel tikfouten op. Makkelijk en snel. Gewoon altijd even doen dus.

19. Verstuur je motivatiebrief in PDF.

Voorkomt verspringingen als men je brief print.

sollicitatiebrief

Zijn dit alle tips? Natuurlijk niet, ik heb hier nog een hele checklist voor je sollicitatiebrief. Je brief is geslaagd als de ontvanger direct ziet wie je bent en binnen 1 minuut weet ze aan je hebben.

Je CV is minstens zo belangrijk. Maar als er gelijkwaardige kandidaten zijn, geeft een steengoede motivatiebrief je een voorsprong op de concurrentie.

Succes met het schrijven van je motivatiebrief! Meer inspiratie nodig? Check dan hier nog meer motivatiebrief voorbeelden.

PS. Mis je nog een ijzersterke tip? Reageer en deel jouw ideale tip voor een succesvolle motivatiebrief!


Tags: